Értékőrzés és értékteremtés

A Hungaroton elődjének számító Magyar Hanglemezgyártó Vállalatot 1951-ben alapította az állam. A vállalat helyzetéből fakadóan a magyar komoly- és könnyűzene, sőt színészeink legjava is itt készített felvételeket, aminek eredményeként tízezernyi címből álló értékes hangarchívum jött létre. Hosszas előkészületek után 1995-ben privatizálták a Hungarotont – a vállalat ezzel a Fotex-csoport tagjává vált. A Hungaroton 2013. január 1-jétől a Fotexnet Kft.-be olvadt, megtartva természetesen mind a kiadói tevékenységet, mind a márkanevet.

A Hungaroton tevékenysége az utóbbi évtizedben – a megváltozott fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodva – a fizikai lemezkiadástól egyre inkább a digitális terjesztés irányába fordult. A hangarchívumban megtalálható katalógus digitális feldolgozásában és elérhetővé tételében a Hungaroton a Fotexnet technológiai és fejlesztői hátterére támaszkodott, és mára főként digitális csatornákon zajló, exportorientált kereskedelmet folytat. 

pexels-photo-145707.jpeg

a kiadó

A kiadó komolyzenei profilját ritkaságok, különlegességek és a magyar zene kimagasló alkotásai jellemzik. A Hungaroton klasszikus zenei művészgárdájában a múlt nagy nevei mellett ott vannak a ma és a jövő legígéretesebb tehetségei is.

01.jpg

a stúdió

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdió céljára – Kodály Zoltán közbenjárása – a VII. kerület, Rottenbiller utca 47. szám alatti lakóház földszintjén lévő Odeon mozi nézőterét kapta meg. A felvételek készítésére a Hungaroton máig ezt az ikonikussá vált stúdiót használja. 


Partnereink